19 januari 2022

Denk jij aan het milieu?

In de wereld van nu wordt er steeds meer vervuild. Mensen proberen er meer aan te denken maar het feit blijft dat er heel veel plastic ligt in de oceanen en op het land. De mensheid jaagt er per jaar miljoenen kilo’s plastic doorheen. Om echt een verschil te maken zou er iets structureel moeten veranderen. In dit artikel worden zaken besproken die invloed hebben op het milieu.

Douchen

Lekker geslapen? Tijd voor een douche. Vooral het warm maken van je douche zorgt voor veel werk vanuit de CV. Ook de hoeveelheid water dat wegstroomt is schrikbarend. Alternatief? Er is een apparaat ontwikkeld dat douchewater dat al door het putje is gegaan, gebruikt om vers douchewater op te warmen. Zo’n apparaat wordt doorgaans een douche-wtw genoemd. Wtw staat daarbij voor warmteterugwinning. Super handig!

Draagtassen en flessen

Grote verspillingen zijn draagtassen als je bij de supermarkt staat. Een andere verspilling zijn de PET flessen met bijvoorbeeld frisdrank erin. Ook de kleine variant daarvan zijn schadelijk voor het milieu. Veel plastic beland in zeewater en het leven in de zee leidt daaronder. Gelukkig worden draagtassen af en toe vervangen door tassen van katoen die je tevens vaker kunt gebruiken. Ook de pet flessen worden vervangen door een stof wat biologisch afbreekbaar is en gerecycled kan worden.

Technologie

De technologie draait op volle toeren. Elk jaar komen er wel nieuwe snufjes op de markt wat kan helpen in het dagelijks leven. Waarom dan niet de technologie inzetten voor het milieu? In de vorm van slimme technologie komen er snufjes op de markt. Slimme afvalbakken, rolgordijnen en dakbedekking. Ze zijn een voor een goed voor het milieu. In de toekomst zou er meer gewerkt moeten worden met deze vorm van technologie. De slimme gadgets kunnen zorgen voor een structurele verandering in de wereld van milieuvervuiling.